blank'/> Miss Bildad: Kan du tacka din lyckliga stjärna?

12 september 2014

Kan du tacka din lyckliga stjärna?

Det blir inte mycket bloggat just nu. Att säga att min hjärna går på halvfart är en överdrift. Den otroliga trötthet som har drabbat mig är relaterad till anfallen jag utreds för. Varje dag slår de till, de här anfallen, och de gör min hjärna minst sagt långsam.

Min erfarenhet är att det är svårt för gemene man att förstå sjukdomsrelaterad trötthet. Ibland har jag fått höra, förmodligen i all välmening för att jag inte ska känna mig så ensam i min situation, att ”Jomen ibland när jag kommer hem från jobbet orkar inte jag heller laga middag utan tar en tallrik fil”. Och nog förstår jag att trötthet är något som alla känner nu och då, men det är skillnad på den slags trötthet man känner efter en lång arbetsdag och den slags trötthet man känner när kroppen och hjärnan inte vill samarbeta.

Min trötthet kan jag inte sova bort. När jag vaknar efter en god natts sömn är min hjärna prick lika trött som när jag gick och la mig. Vissa dagar kan en så enkel sak som att laga middag göra mig utmattad, så när någon är så trött att hen inte orkar mer än att äta en filtallrik efter jobbet är jag lika trött utan att ha gjort nåt mer än existerat.

Sjukdomsrelaterad trötthet kan också bero på mediciner. Sjukdomen i sig kanske inte är så utmattande, men biverkningarna av medicinerna man tar för att hålla sjukdomen i schack kan ibland göra den sjuke till en vandrande zombie.

Med detta i åtanke kan vi fundera på människor som pratar om ”lathet” och om att ”ta sig i kragen” och gå till jobbet. Det finns trötthet och så finns det trötthet och om tröttheten går att sova bort kan du tacka din lyckliga stjärna!

4 kommentarer:

 1. Vet precis vad du menar. Kronisk trötthet som ett sjukdomstillstånd är helt annorlunda. Visste inte att man kunde vara så här totalt utmattad. Behöver sova en timme efter att ha tagit en dusch liksom, men folk förstår inte. "Alla är ju lite trötta då och då". Jo men att vara otroligt jättetrött hela tiden är inte samma sak. Och hjärnan funkar inte på samma sätt, man tappar ord. Av att inte ha gjort någonting. Att se på tv kan vara en för stor ansträngning.

  Den här sidan tycker jag har bra info som förhoppningsvis kan hjälpa folk att förstå skillnaden på trött och sjukt trött: http://www.mf.gu.se
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken bra sida! Tack för tipset! Kramar! <3

   Radera
 2. Jag tror att många inte förstår hur det är att leva med en mental och fysisk trötthet där en knappt kan tänka, har svårt att förstå vad människor säger och är så trött att duscha är en utmaning. När tankarna inte kan processas längre för att hjärnan har stängt av. Info från sidan du blev tipsad om ovanför skrev jag ut och gav till en kurator en gång och hon satt med hakan i golvet efter att ha läst och jag tror att ett och annat gick upp för henne då. Hoppas det vänder för dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om inte ens kuratorer har kläm på vad trötthet kan innebära, då är det verkligen illa! Men tur att det finns information att hitta!

   Radera